vineri, 31 mai 2013

De ce sunt unii oameni daltonişti şi de ce au femeile super-vedere?

Nu de putine ori barbatii sunt pusi în încurcatura atunci când sunt rugati sa aleaga dintre doua materiale care, desi pentru femei par sa aiba nunante total diferite, pentru barbati arata la fel. Cumva, unele femei au o capacitatea uimitoare de a distinge culoril, în timp ce pe lume, exista oameni care nu pot sa faca nici macar distinctia dintre rosu si verde.

În anii `1700, John Dalton, cunoscut astazi pentru realizarile sale din fizica, i-a cumparat mamei sale o pereche de ciorapi despre care el credea ca au culoarea albastru închis. Spre surprinderea lui, când mama sa i-a vazut a exclamat „Sunt rosii ca o cireasa, John!”. 

Acesta a fost unul dintre multele incidente care l-au facut pe dalton sa realizeze ca el nu percepea lumea asa cum faceau restul oamenilor. Dupa ani de cercetare a subiectului, el a concluzionat ca umoarea apoasa, substanta gelatinoasa din ochi, era colorata într-o usoara nuanta de albastru, lucru care îl facea sa vada culorile diferit. Astazi, noi stim ca Dalton era daltonist, adica nu ave capacitatea de a distinge verdele de rosu. 

Cauza este o mutatie produsa la una dintre genele care ar fi trebui sa codifice fotoreceptorii sensibili la culoarea verde. Ca urmare a acestei mutatii, atunci când lumina din ciorapii rosii s-a reflectat si a ajuns în ochii lui Dalton, acolo existau mai putine celule fotoreceptoare (conuri) care sa recunoasca culoarea si sa transmita informatiile la creier. 

La zeci de ani dupa ce Dalton si-a pus la îndoiala capacitatile vizuale, HL de Vries, un om de stiinta olandez a constatat ceva ciudat. În studiile sale, barbatii erau daltonisti dar femeile înrudite cu ei aveau capacitatea de a distinge mai multe nuante de rosu decât în mod normal. Atunci, de Vries a concluzionat ca. pe lânga cele trei tipuri de conuri pe care oamenii le au în general în ochi pentru a recunoaste culorile rosie, verde si albastru, femeile înrudite cu barbatii daltonisti aveau un con modificat genetic care, cumva, declansase daltonismul fiilor. 

În acest context, exista posibilitatea ca acelasi con mutant care altera perceperea culorilor la barbati sa produca o mai buna observare a culorilor la mamele si fiicele acestor indivizi? De Vries a sustinut ca da, spunând ca aceste femei au vedere tetracromatica. 

De atunci, studiile au sustinut teoria lui de Vries. Printre noi exista femei care au capacitatea de a distinge mult mai bine nuantele culorilor. Mai exact, oamenii de stiinta estimeaza ca 2%-3% dintre femei au vedere tetracromatica. 

Vederea tetracromatica se întâlnelste doar la femei deoarece receptorii pentru culorile rosu si verde sunt codate pe cromozomul X. Din moment ce barbatii au un singur cromozom X, o schimbare la nivelul codificarii îl face pe barbati daltonisti. La femei, în schimb, datorita faptului ca ele au doi cromozomi X, atunci când unul are probleme la codificarea culorilor, celalalt îi tine locul. 

Dar, în unele cazuri, conurile din perechile de cromozomi X nu sunt chiar la fel. O variatie mica între conuri poate duce la formarea unui al patrulea tip de con. În medie, ochiul uman poate recunoaste un milion de culori diferite, însa un ochi cu vedere tetracromatica, care are 4 conuri, vede 100 de milioane de culori, adica cu 99 de milioane mai multe nuante decât un om obisnuit. 

Dar cum este viata unui om cu vedere tetracromatica? Oamenii de stiinta au creat ipoteze potrivit carora persoanele care au vedere tetracromatica s-ar descurca mai bine la slujbe care necesita compararea culorilor, precum make-up artist sau inspectori pentru stabilirea autenticitatii lucrarilor de arta. 

Totusi, în multe scenarii, aceste persoane nici nu îsi dau seama de existenta capacitatilor lor unice.

descopera.ro


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu