vineri, 31 mai 2013

Racelile la copii: de ce scade febra atat de greu?

Cum se curata corect nasul copilului? Aflati din articolul urmator raspunsurile la cele mai frecvente intrebari privind tratamentul si atenuarea simptomelor din racelile de sezon la copii.

Dr. Catalina Ionescu, medic pediatru, Unitatea de Primire Urgente, Spitalul de Copii „Sf. Maria" Iasi: „Febra reprezinta modul de reactie a organismului la agentii patogeni  si anume este provocata de proteinele pirogene pe care corpul le elimina atunci cand lupta impotriva unor microbi. Eliminarea acestor proteine este maxima in a 2-a si a 3-a zi de boala, ceea ce face ca cele mai multe viroze sa se termine dupa 3 zile. Insa exista cazuri cand sinteza acestor proteine  este redusa. In plus, cand scaderea febrei se realizeaza foarte rapid prin administrarea medicamentelor, boala poate evolua spre 5 - 7 zile. Daca agentul patogen incriminat este agresiv, daca hidratarea nu este adecvata si pierderile sunt peste aport (n.r. - copilul transpira mult si nu primeste suficiente lichide), atunci este posibil ca si o viroza sa se insoteasca de temperaturi inalte. Insa, cele mai multe virozele se termina cu bine in a treia zi de boala. In general la  un copil cu febra moderata in context viral trebuie avut in vedere doua aspecte. Primul este hidratarea corespunzatoare pentru ca exista pierderi de lichide prin transpiratie - asta inseamna ceaiuri calde si sucuri de fructe, nu doar apa.  Al doilea aspect, la fel de important, este mentinerea unei o temperaturi adecavate a mediului ambient, respectiv un mediu usor racoros - 16 - 18 grade pentru a putea elimina caldura in mediul extern. Aceste manevre ajuta la scaderea febrei de cele mai multe ori, antitermicele fiind recomandate pentru febra inalta, cand exista risc de convulsii febrile - copil sub 5 ani sau cand copilul tolereaza greu febra. De exemplu, la un copil care face 38 - 38,5 grade Celsius este de preferat sa-l hidratam si sa-l dezbracam. Daca dupa 30 minute nu avem scaderea temperaturii sau din contra avem o crestere, atunci apelam la antitermice. Trebuie avut in vedere ca administrarea de antitermice determina transpiratie, inca un element in plus pentru pierderile de lichide, hidratarea fiind esentiala.

Febra poate sa apara la intervale extrem de variate. De retinut: daca intervalul dintre doua crosete febrile este de 4 pana la 6 ore, trebuie sa se utilizeze antitermice de clase diferite, in alternanta. De exemplu, daca initial i s-a dat copilului un medicament a carui substanta de baza este ibuprofenul - siropuri gen „Nurofen", „Marcofen", daca dupa patru ore copilul face din nou febra, atunci i se va administra paracetamol. Practic, nu se depasesc dozele pe 24 de ore din medicamentul respectiv. Daca intervalul in care reapare febra este mai mare, administrarea antitermicului trebuie impinsa pana la momentiul respectiv. Daca intervalul este mai scurt de patru ore, fie folosim metodele fizice, fie, daca este vorba de o temperatura extrem de inalta, algocalminul. O mare atentie in utilizarea acestui medicament, intrucat poate da reactii adverse, de la reactii alergice la tulburari hematologice.

Pe parcursul unei raceli, tusea  poate evolua de la tuse seaca, la tuse plina si apoi iar la tuse seaca. In functie de tipul de tuse se pot administra siropuri, picaturi sau aerosoli la recomandarea medicului. Tusea trebuie interpretata in contextul general al bolii. Si anume, un copil cu multe secretii nazale poate prezenta tuse prin drenarea acestor secretii in gat si iritrare locala. In acest caz o curatare corespunzatoare a nasului rezolva si tusea. Daca Inflamatia cailor respiratorii este extrem de intensa se poate recurge la medicamente cu rol mucolitic si antiinflamator. Intrucat de cele mai multe ori, racelile se limiteaza la nivelul cailor respiratorii superioare, aerosolii sunt benefici prin actiunea lor locala. Solutiile utilizate pentru aerosoli contin substante care au efect antiinflamator, mucolitic.  Numarul sedintelor de aerosoli variaza de la una la trei pe zi. In functie de simptomatologie, trebuie oarecum particularizat numarul de sedinte, durata perioadei precum si continutul solutiei. Cat priveste tusea seaca, chiar daca debutul este cu tuse seaca, de cele mai multe ori copiii prezinta in evolutie tuse productiva. Asta inseamna ca pe parcursul virozei tusea seaca se transforma in tuse plina. Si atunci nu trebuie inhibata tusea seaca, decat daca produce un disconfort deosebit. Dupa o raceala exista posibilitatea unei tuse reziduale de una pana la doua saptamani, uneori si mai mult, functie de tipul afectiunii initiale, tuse care se remite de la sine. De fapt este vorba de procesul de regenerare a mucoasei respiratorii, procesul inflamator avand o perioada de remisiune.

Cavitatea nazala comunica cu urechea printr-un conduct numit trompa lui Eustachio. Aceasta comunicare face legatura dintre aerul extern si cel din urechea interna, realizand o presiune egala. La copil acesta tromba are un unghi de deschidere mai larga si este mai scurt. In timpul unei raceli pe langa inflamatia mucoasei nasului si gatului se poate realiza si o inflamatie a orificiului de deschidere al acestei trombe, mergand pana la inchiderea acestui orificiu cu consecinta unei presiuni negative in ureche. In evolutie este posibila si o secretie accentuata de mucus la anivelul acestui conduct cu consecinta aparitia unei otite seroase. Daca lucrurile evolueaza se poate ajunge la otita supurata prin suprainfectarea acelui lichid de secretie/ Plecand de la aceste generalitati este important pentru a evita aparitia otitelor sa se realizeze o decongestionare corespunzatoare a nasului: sa se curate nasul cu ser fiziologic si sa fie suflat, sa se utilizeze antiinflamatoare, iar copii mici sa fie alimentati in pozitie semisezanda, de 45 grade cel putin.

Intr-o raceala avem de fapt o inflamatie a mucoasei nazale, ceea ce determina simptomele de nas infundat, precum si secretiile nazale abundente. In acest caz , mucoasa nasului trebuie umidifiata, curatata pentru a amelioara fenomenele locale. Acest lucru se poate realiza cu ser fiziologic caldut (serul fiziologic rece determina vasoconstrictie). Serul fiziologic caldut se administreaza astfel: 1-2 picaturi in fiecare nara, de 5- 6 ori pe zi. Serul fiziologic poate fi inlocuit cu apa de mare, care se administreaza doar de 3- 4 ori/zi. Solutiile de apa de mare sunt de fapt solutii fiziologice cu continut crescut in saruri minerale. In cazul in care exista si secretii nazale dupa umidifierea cu ser fiziologic, se aspira secretiile nazale cu pompita, aspirator nazal sau batista bebelusului. Aceasta aspirare de secretii se va realiza de 3 ori/zi. Doar daca se impune, in mod exceptional, aspirarea se poate face de mai multe ori pe zi. Daca se insista prea mult, exista riscul sa lezam prin aspiratii repetate mucoasa nazala. In cazul copiilor mai mari, dupa administrarea de ser fiziologic, acestia trebuie sa-si sufle nasul corect: intai o nara si apoi cealalta nara. De preferat, curatarea nasului se va realiza cu 15-20 de minute inainte de masa. Un nas obstruat (n.r. - infundat) nu permite o respiratie normala, determina dificultati alimentare, alterarea gustului si mirosului. De asemenea, curatarea nasului nu se realizeaza dupa masa, intrucat copilul se agita, plange, poate sa verse si sa aspire continutul gastric in caile respiratorii. Atentie: solutiile nazale de tip „Olynth" au rolul de decongestionant al mucoasei nazale, de a reduce edemul si inflamatia mucoasei, rezultatele fiinf foarte bun, dar au si unele efecte secundare. Nu trebuie administrate mai mult de 3 ori/zi si nu mai mult de 5 zile, intrucat dau iritatii ale mucoasei, dependenta  si uneori, prin efectele secundare prezentate, avem ca rezultat tocmai ceea ce incercam sa tratam".

Transmiterea virusurilor este pe cale aerogena  de aceea pentru a evita imbolnavirea altora copilul trebuie tinut acasa, izolat pana la vindecare. De asemenea, exista riscul de suprainfectie si de agravare a evolutie in cazul in care un copil bolnav este introdus in colectivitate.  In mod obisnuit o viroza trece in trei, maxim sapte zile. Dupa aceasta perioada poate fi introdus in colectivitate. 


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu