luni, 27 mai 2013

Ştii care sunt cele cinci efecte nocive ale afluxului de informaţii?

Scriitorul si antreprenorul Rolf Dobelli, autorul romanului „The Art of Thinking Clearly” scrie într-un articol din The guardian ca stirile pot dauna sanatatii.El afirma ca atunci când urmarim stirile putem deveni agresivi si ne pierdem abilitatea de a gândi.

Stirile actioneaza asupra mintii asa cum zaharul ne afecteaza corpul. Stirile sunt usor de digerat. Media ne hraneste cu bugati mici de materiale lipsite de importanta, care nu necesita o gândire profunda. Totusi, din cauza „portiilor”, multi dintre noi nu ajung la saturatie. Spre deosebire de carti si articole lungi (care necesita gândire), putem închisi cantitati nelimitate de frânturi de stiri, un fel de bomboane pentru minte. Astazi atingem în raport cu informati punctul pe care l-am atins acum 20 de ani în raport cu mâncarea: realizam ca poate fi nociva. 

Iata cinci motive pentru care trebuie sa învatam sa filtram mai bine informatiile si sa ne alegem cu atentie sursele de stiri:

1. Stirile sunt toxice pentru corp

Ele declanseaza constant sistemul limbic. Povestile care stârnesc panica determina eliberarea unor cascade de glucocorticoid (cortizol). Acest lucru deregleaza sistemul imunitar si inhiba eliberarea hormonului de crestere. Cu alte cuvinte, corpul celui care se confrunta cu astfel de stiri se afla într-o stare de stres cronic. Nivelul crescut de glucocorticoid afecteaza digestia, cresterea (celulelor, a parului a oaselor), promovând nervozitatea si infectiile. Celelalte efecte secundare posibile includ frica, agresivitate si desensibilizare.

2. Stirile fac ca rata greselilor cognitive sa creasca

Mai exact, stirile o hranesc pe mama tuturor greselilor cognitive: confirmarea prejudecatilor. Cândva magnatul american Warren Buffett a declarat: „Cel mai bine, omul se pricepe la interpretarea noilor informatii astfel încât concluzia lor anterioara sa ramâna intacta”. Stirile exacerbeaza aceasta tendinta, iar noi devenim predispusi la excesul de încredere, începem sa luam decizii riscante si sa judecam gresit oportunitatile. 

3. Stirile inhiba gândirea

Gândirea necesita concentrare iar aceasta la rândul sau are nevoie de timp neîntrerupt. Stirile sunt create în asa fel încât sa întrerupa procesul de gândire. Ele sunt ca niste virusi care fura atentia pentru scop propriu. Astfel, stirile ne fac sa gândim superficial. 

Mai mult, stirile pot afecta sever memoria. Exista doua tipuri de memorie: cea de lunga durata si memoria de lucru care este limitata la o anumita cantitate de informatii. Atunci când noi vrem sa întelegem o informatie, aceasta trebuie sa treaca de memoria de lucru, catre cea pe termen lung. Daca pasajul dintre cele doua tipuri de memorie este întrerupt, nimic nu trece de el. Un studiu realizat în 2001 de doi canadieni a demonstrat ca întelegerea scade pe masura ce numerele de link-uri dintr-un document cresc. De ce? Pentru ca de fiecare data când apare un nou link, creierul trebuie sa aleaga daca sa apese sau nu pe link, o actiune care distrage atentia.

Ultimele doua efecte nocive le gasesti pe descopera.ro


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu