miercuri, 29 mai 2013

Einstein a avut dreptate! Din nou!

Teoria relativitatii generale, elaborata de Albert Einstein si publicata în 1915, a fost din nou verificata cu ocazia studiului unei perechi de stele ciudate aflate la 7.000 de ani-lumina departare de Pamânt. Este, spun oamenii de stiinta, cel mai dificil test prin care a trecut pâna acum celebra teorie, care, iata, si-a dovedit înca o data valabilitatea.

Oamenii de stiinta se asteapta oricând ca, în anumite conditii, modelul propus de Einstein pentru a descrie gravitatia la scara foarte mare, la nivelul structurilor cosmosului, sa nu fie valabil; de aceea, studiile asupra unor sisteme de corpuri ceresti sunt prilejuri de verificare a valabilitatii teoriei.

Cel mai recent studiat „laborator natural de testare” este un sistem de doua stele îndepartate, una dintre ele fiind o masiva stea neutronica, cealalta o pitica alba. Forta gravitationala extrem de intensa exercitata de steaua masiva a pus la încercare teoria relativitatii generale. 

În cadrul sistemului studiat, numit PSR J0348+0432,  steaua masiva este un pulsar - o stea neutronica rotitoare, cu masa de doua ori mai mare decât cea a Soarelui. Ea si însotitoarea ei, steua pitica alba, se rotesc una în jurul celeilalte (efectuând un tur complet al orbitei la fiecare 2 ore si jumatate), iar conditiile specifice acestui sistem au pus teoria relativitatii generale la cele mai grele încercari de pâna acum.

Însa observatiile astronomice facute s-au potrivit cu predictiile teoriei.

Într-un astfel de sistem, au loc fenomene precum micsorarea orbitelor si emisia de unde gravitationale, care elimina energie din sistem. Masurând foarte precis timpul în care ajung la instrumentele de masura undele radio emise de pulsar, pe o perioada lunga de timp, astronomii pot determina ritmul micsorarii orbitei si cantitatea de radiatie gravitationala emisa.

Masa mare a stelei neutronice, apropierea dintre orbitele celor doua stele si faptul ca steaua însotitoare este o pitica alba si nu o alta stea neutronica alcatuiesc un ansamblu unic de conditii pentru testarea unor teorii alternative ale gravitatiei. 

În conditiile extreme ale acestui sistem, unii oameni de stiinta au crezut ca ecuatiile relativitatii generale nu vor putea prezice cu exactitate cantitatea de radiatie gravitationala emisa, si astfel vor afecta estimarile cu privire la viteza micsorarii orbitelor.

Alte teorii ale gravitatiei, s-au gândit ei, s-ar fi putut dovedi mai corecte în conditiile deosebite ale acestui sistem stelar.

Dar, spre surprinderea echipei internationale de astronomi care a realizat studiile, teoria relativitatii generale „s-a tinut bine”: predictiile ei s-au dovedit corecte, permitând astronomilor sa afle multe informatii interesante despre acest sistem extrem. Rezultatele cercetarilor au fost publicate în jurnalul Science.

descopera.ro


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu