marți, 28 mai 2013

Ce muzee îşi deschid porţile pentru ieşeni în această noapte

„Noaptea Muzeelor“, sarbatorita la nivel european, are loc astazi.

Portile a 11 muzee din judet vor fi deschise astazi pâna la miezul noptii si chiar mai târziu. Vizitatorii vor putea admira gratuit exponatele si vor participa la mai multe evenimente cultural-artistice. Oportunitatea este oferita în cadrul manifestarii „Noaptea Muzeelor“, sarbatorita la nivel european.

La Iasi, aceasta va fi marcata de Muzeele Universitatii „Al.I. Cuza“, Unirii, „Poni-Cernatescu“, „M. Kogalniceanu“, Viei si Vinului din Hârlau, „V. Pogor“, „M. Sadoveanu“, „M. Codreanu“, „I. Creanga“, „V. Alecsandri“ si „C. Negruzzi“. De asemenea, vor putea fi vizitate gratuit Palatul „Al.I. Cuza“ de la Ruginoasa, Turnul Golia si Casa diaconului Creanga, dar si Palatul Roznovanu, resedinta Primariei Municipiului.

Muzeele din cadrul Complexului „Moldova“ asteapta vizitatori între orele 17.00 si 01.00. De exemplu, în acest interval, la Muzeul Unirii va fi lansat volumul „O istorie a literaturii române în imagini medalistice“ semnat de Andone Cumpatescu, va fi vernisata o expozitie dedicata donatiilor si donatorilor pe care institutia i-a avut de-a lungul timpului, iar în parcul acestuia va putea fi ascultat un concert sustinut de Fanfara Garnizoanei Iasi. Tot în parcul Muzeului Unirii vor putea fi vizionate proiectii ale unor concerte de muzica clasica.

La Muzeul „M. Kogalniceanu“, deschis publicului în intervalul 19.00-01.00, se va desfasura a doua editie a unei manifestari organizate sub forma unui festival boieresc. „Vizitatorii vor face o incursiune în timpurile în care a trait Mihail Kogalniceanu si vor lua parte la manifestari interactive care vor include: muzica, arta plastica, expozitii, dans, proiectia unui film documentar, recitaluri de poezie, concerte de muzica clasica, workshop-uri si ateliere pentru cei mici“, a mentionat Coralia Costas, responsabil relatii cu presa în cadrul Complexului Muzeal „Moldova“. Programul complet al manifestarilor sustinute în muzeele aflate sub umbrela acestuia poate fi consultat pe site-ul www.muzeul-moldova.ro.

Vizitând Muzeul Literaturii, iesenii se vor putea bucura de un spectacol de teatru clasic oferit de liceeni, de un regal de teatru de moda medievala sau de un café-concert sustinut de tineri interpreti din cadrul Scolii Populare de Arte. În parcul muzeului vor avea loc un bal mascat, un atelier de creatie plastica sustinut de pictorul Traian Mocanu si un târg de obiecte decorative lucrate manual. „«Balul mascat în Parcul Lecturii» se doreste a fi în spiritul cultural-literar, iar participantii îsi pot alege costumul si masca care îi reprezinta. Cel mai original costum va fi premiat cu un trofeu si un pachet consistent de carti de la Editura Polirom. Aceasta actiune doreste sa aduca o nota de originalitate evenimentului «Noaptea Europeana a Muzeelor» si corespunde noii strategii de revitalizare a imaginii institutiei“, a subliniat Amelia Gheorghita, responsabil relatii cu presa în cadrul Muzeului Literaturii. Programul complet al evenimentelor cu care institutia vine în întâmpinarea vizitatorilor este disponibil pe site-ul acesteia.

În Turnul Golia si în Casa diaconului Creanga din incinta turnului cei interesati pot urca între orele 18.00 si 24,00. „Urcând cele 128 de trepte ale Turnului Clopotnita, vizitatorii vor admira Sala Clopotelor, precum si o perspectiva deosebita asupra incintei Manastirii Golia si a Iasului. La ultimul etaj se afla terasa Turnului Golia, impresionanta atât prin dimensiunile sale cât si din perspectiva oferita de oras pe timp de noapte. La Casa diaconului Ion Creanga iesenii vor putea admira vesmântul diaconesc original, în care acesta a slujit la Biserica Golia“, a precizat Carmen Chiorcea, director al Asociatiei „Centrul de Promovare Turistica“ Iasi.


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu