luni, 27 mai 2013

„De ce este anemic copilul meu?“

Este vorba de anemia carentiala - deficitul de fier. În astfel de cazuri se recomanda un regim alimentar bogat în produse ce contin fier  la care se pot adauga preparate de fier, vitamina C si acid folic.

Elena, din Iasi: „Daca fetita mea este palida, oboista mereu e posibil sa fie anemica? Are aproape 13 ani si medicul de familie ne-a spus sa-i facem niste analize sa vedem daca nu îi trebuie niste suplimente de fier. Mai ales ca nu manânca deloc fructe, doar foarte rar legume. Din cauza asta ar putea fi anemica? Când era mica tin minte ca i-am dat niste picaturi pentru lipsa de fier, as putea sa-I mai dau si acuma? Cum se trateaza anemia la copii? Va multumesc“.

Prof.dr. Marin Burlea, Spitalul de Copii „Sf. Maria“ Iasi: „Anemia este o stare patologica manifestata prin scaderea hemoglobinei la copil. Aceasta atrage dupa sine toate fenomenele metabolice care clinic se exprima prin paloarea tegumentelor si mucoaselor - copilul este palid pâna la paloarea asemanatoare cu o coala de hârtie. Alte fenomene care se instaleaza în timp sunt diminuarea apetitului si lipsa poftei de mâncare. Odata ce copilul nu se alimenteaza normal sunt afectate si alte organe - ficat, tub digestiv, celula nervoasa - aparând oboseala, astenia, scazând capacitatea de concentrare intelectuala si diminuându-se capacitatea de efort fizic. De remarcat faptul ca o sângerare continua, un ulcer la stomac sau o sângerare la nivelul intestinului poate provoca de asemenea anemia. Prin pierderea de sânge lenta copilul poate deveni anemic. Aceasta se întâmpla însa rar. Cel mai ades întâlnita este anemia carentiala, cauzata de un regim alimentar dezechilibrat. Ceea ce cred ca e posibil si în cazul fetitei dumneavoastra. Si apoi nu trebuie uitat ca anemia carentiala - deficitul de fier - apare si mai frecvent în cazul fetelor la pubertate. Mai trebuie spus ca anemia carentiala este cea mai frecventa afectiune în rândul copiilor, 80% dintre cei cu vârste pâna în zece ani suferind de aceasta boala. Anemia carentiala se instaleaza lent, în timp, si asta pentru ca, de obicei, parintii folosesc o alimentatie bogata numai în anumite principii. Alimentele cel mai des folosite sunt fainoasele, glucidele sau hidratii de carbon - pâinea, dulciurile si cartoful sau alte derivate din aceste fainoase, cum ar fi napolitanele sau biscuitii. Or, aceste alimente nu sunt suficiente pentru dezvoltarea ponderala si intelectuala normala a organismului. Copilul este în crestere: trebuie sa primeasca cu predilectie proteine (carne, galbenus), dar si vitamine si minerale, pe care si le pot procura din zarzavaturi, legume, fructe. Carentele deja instalate au nevoie de un suport stimulativ prin adaugarea preparatelor cu fier plus vitamina C si acidul folic ce au rolul de a fixa fierul. Indicat este ca dozele si perioada de administrate a preparatelor mentionate mai sus sa fie recomandate dupa ce se afla rezultatele analizelor care pot indica o anemie carentiala-  atât hemoleucograma cât si serul fieric - aceasta analiza poate spune ce rezerve de fier are organismul.  Tratamentul pentru anemia carentiala trebuie sustinut îndeaproape de o alimentatie îmbogatita în anumite principii deficitare cum ar fi ficatul de pasare, galbenusul, zarzavaturile, legumele care au cantitati mai mari de fier. Dupa ce copilul nu mai este anemic, se revine la o alimentatie normala..“


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu