luni, 27 mai 2013

Efectul neaşteptat pe care îl poate avea furia asupra inimii

Iesirile nervoase îti pot afecta serios sanatatea inimii, spun autorii unui studiu recent.

Iesirile nervoase îti pot afecta serios sanatatea inimii, spun autorii unui studiu recent.

O cercetare care a inclus câteva mii de persoane care au suferit un atac de cord a scos la iveala faptul ca episoadele intense de furie sporesc riscul de atac de cord de pâna la 4 ori.

„Exista un risc sporit de a suferi un atac de cord dupa o izbucnire nervoasa”, a explicat Elizabeth Mostofsky, autorul studiului si totodata cercetator postdoctoral în cadrul Scolii Medicale Harvard din Boston.

Cu cât furia era mai mare, cu atât riscul era mai ridicat, se arata în cercetarea publicata în The American Journal of Cardiology. Episoadele de furie cele mai intense sporeau riscul de atac de cord de 4 ori, pe când episoadele mai temperate cresteau riscul aproape de 2 ori.

„Asocierea între cele doua devine mai puternica pe masura ce intensitatea furiei creste”, a explicat Mostofsky.

Cercetarea a fost efectuata pe un grup de 3.886 de pacienti ce au luat parte la un studiu între 1989 si 1996 pentru a stabili care este cauza atacurilor de cord. La maxim 4 zile de la infarctul miocardic, participantii au fost întrebati despre o serie de evenimente petrecute în anul precedent si au oferit detalii despre dieta, studiu de viata, activitate fizica si medicamentele folosite.

În total 1.484 de participanti au relatat ca au suferit accese de mânie în anul precedent, iar 110 au relatat ca au avut episoadele la o distanta de maxim doua ore de atacul de cord.

Participantii au notat accesul de furie pe o scara de la 1 la 7, unde 1 era echivalentul iritatiei, iar 7 furie care provoaca pierderea controlului.

Cercetatorii au descoperit ca fiecare punct în pus pe scara intensitatii furiei ducea la cresterea riscului de atac de cord în urmatoarele doua ore. Riscul era de 1,7 ori mai mare atunci când oamenii se simteau „atât de suparati încât sa li se citeasca nervozitatea în voce”, de 2,3 ori mai mare când „se simteau foarte tensionati, cu dintii si pumnii înclestati” si de 4,5 ori mai mare atunci când se simteau „de-a dreptul furiosi, pierzându-si controlul, aruncând cu obiecte si ranindu-se pe sine si pe altii”.

Cele mai frecvente cauze ale acceselor de furie amintite de participantii la studiu erau problemele familiale, conflictele la munca si calatoriile spre serviciu sau înapoi acasa.

Desi cercetarea nu poate demonstra ca accesele de furie au provocat atacurile de inima, rezultatele „par sa aiba sens”, spune Dr. James O’Keefe Jr, un cardiolog la Spitalul St. Luke din Kansas City ce nu a fost implicat în acest studiu.

Furia este o emotie care duce la eliberarea epinefrinei si norepinefrinei în corp, explica specialistul. Acesti hormoni duc la cresterea tensiunii arteriale, a pulsului, contracta vasele de sânge si cresc riscul cheagurilor de sânge, acestea fiind câteva din modurile în care furia poate duce la un risc mai mare de probleme cardiace.

„Contrar mitului urban care afirma ca este mai bine sa-ti exprimi furia, acest act are consecinte asupra sistemului, nefiind nimic cathartic în el”, a comentat O’Keefe.

„Exprimarea furiei nu are niciun alt efect în afara de distrugerea sanatatii inimii si a vaselor de sânge”, a spus specialistul.

doctorulzilei.ro


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu