luni, 27 mai 2013

Oamenii de ştiinţă vor să readucă la viaţă mamutul

Cercetatori geneticieni din întreaga lume lucreaza la clonarea de animale care au disparut în urma cu zeci de mii de ani, noteaza presa germana.

La sfârsitul lui martie anul curent oameni de stiinta de la Universitatea australiana din New South Wales au reusit sa recreeze genomul unei specii rare de broasca, disparute în totalitate de pe continent la începutul anilor 1980, potrivit cotidianului Die Welt. Este adevarat ca embrionii obtinuti s-au dovedit neviabili, la fel cum s-a întâmplat si cu capra salbatica de munte din specia Pyrenaica, clonata în 2009 si care a murit doar la câteva minute de la nastere.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu-si pierd speranta si mizeaza pe un grabnic progres în clonarea de specii disparute. 'Cu broastele acest lucru ar putea reusi deja peste 2-3 ani de lucru. În schimb, clonarea de mamuti ar putea fi vazuta de omenire abia peste 20-30 de ani', este de parere Hendrik Nicholas Poinar, genetician în cadrul Universitatii McMaster. Totusi, omul de stiinta nu exclude ca acest lucru s-ar putea întâmpla si mai curând.

De asemenea, cercetatorii au în plan 'resuscitarea' tigrului tasmanian, disparut în anii 30 ai secolului trecut, si a pasarii dodo, incapabila sa zboare si care a disparut în secolul al XVII-lea. În ceea ce-i priveste pe oamenii de stiinta niponi, acestia intentioneaza sa readuca la viata, înainte de 2017, mamutul. Planuri asemanatoare au si colegii lor sud-coreeni.

realitatea.net


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu