vineri, 31 mai 2013

Sanatate din coaja fructelor si legumelor

Cojile de ceapa, remediu terapeutic si vopsea pentru oua. Femeile obtineau o culoare de par cu reflexe galben-aurii cu vopseaua din coji de ceapa. Cojile de cartof sunt bogate in potasiu, vitamine din complexul B, fibre si favonoide. Spalate si fierte asezate pe articulatiile dureroase calmeaza durerile si ajuta la refacerea tesuturilor pe rani greu vindecabile. Cosmetica cu ajutorul cojilor de castravete: mastile pentru tenurile imbatr=nite sau cu porii deschisi. Efectul ceaiului din teci de facole este acela ca reduce cantitatea de zahar din s=nge, curata rinichii si organismul de toxine. Cojile de mere concentraza 50% din vitamina C din fructul intreg si aproape 90% mai multe componente anticancerigene dec=t pulpa.

In coaj se gsesc nutrienti extrem de valorosi, antioxidanti, fibre vegetale si este chiar mai hrnitoare dec=t fructul in sine. Din pcate, cei mai multi dintre noi aruncm la gunoi coaja fructelor si legumelor pentru c ni se par c nu sunt gustoase. Ins foarte multe persoane au ajuns s consume frecvent, de exemplu, cartofi cu tot cu coaj, morcov si ptrunjel necurtati, castraveti, sfecl rosie etc., bineinteles toate splate bine in prealabil. Si aceasta deoarece cojile fructelor si legumelor au adevrate depozite de vitamine si minerale. Este adevarat ca multe din fructele si legumele care ajung in magazine sunt stropite cu diverse substante chimice pentru a-si pstra prospetime. De aceea inainte de a utiliza fructele si legumele este bine s fie splate bine.

Una dintre legumele cele mai folosite in buctrie este ceapa. Dar ceapa este cunoscut si ca un remediu terapeutic eficient in anumite afectiuni. Dac ea ofer gust si savoare m=ncrurilor, ei bine coaja acesteia este una dintre cele mai valoroase produse din medicina traditional. Se stie c din cojile superioare de ceap se pot prepara multe leacuri, bunicile noastre folosindu-le cu succes pentru a tmdui diferite afectiuni. Acestea sunt foarte bogate in antioxidanti, mai bogate dec=t miezul si au un continut extrem de ridicat de fibre si flavonoizi care intresc inima si intresc organismul in lupta cu cancerul. Mai mult, reglarea activittii sistemului digestiv se poate obtine consum=nd regulat de coji crude de ceap. Se mai stie c, in cazul persoanelor care sufer de reumatism sau gut, consumul unui decoct de foi de ceap este un remediu extraordinar. Decoctul se prepar dintr-o m=n de coji de ceap la un litru de ap, fiert cam 15 minute. Se consum in fiecare dimineat cte un pahar din aceast fiertur.

Din pcate, mult lume evit un tratament cu coji de ceap din cauza mirosului acesteia. Ins folile de ceap au un spectru larg de aplicare in cazul multor afectiuni. De exemplu, pentru amigdalitele inflamate se aplic pe gt foi de ceap, iar ceaiul din coji este cel mai bun sirop de tuse. Cojile de ceap trateaz cu succes si diareea, utiliz=ndu-se un decoct din coji uscate care apoi se bea in fiecare zi c=te o jumtate de litru. Si durerile puternice de cap sau migrenele pot fi combtute cu cataplasme cu foi de ceap proaspete aplicate pe frunte si t=mple. In traditia popular, cojile uscate de ceap au fost folosite mult vreme pentru vopsirea testurilor si oulelor de Paste, iar femeile pentru a obtine o culoare de pr cu reflexe galben-aurii. Cercetrile asupra cojilor de ceap au artat c substantele obtinute din ele pot fi folosite cu suscces si in industria alimentara ca aditivi sau in industria farmaceutic.

Desi a ajuns destul de t=rziu in Europa, cartoful si-a gsit un loc de frunte in gospodria si grdina europenilor. Deja traditia popular vorbeste despre cartof ca desper un aliment medicament si un leac pentru unele afectiuni. Dac miezul cartofului este binecunoscut in terapie, cojile sunt si ele pretioase pentru efectele benefice pe care le au in tratamentul efectelor reumatismului. Sunt bogate in potasiu, vitamine din complexul B, fibre si favonoide. Cojile splate si fierte asezate pe articulatiile dureroase calmeaz durerile si ajut la refacerea tesuturilor unor rni care se vindec greu. Decocotul de coji de cartof indeprteaz efectul aftelor bucale. Tratamentul este simplu: se clteste gura cu acest decoct de dou ori pe zi. Cataplasmele cu coji de cartofi sunt un remediu popular contra arsurilor, crpturilor, degerturilor sau al altor afectiuni la nivelul pielii.

Castravetii sunt de un deosebit ajutor in cosmetic. Pe l=ng sucul foarte bun obtinut din pulpa de castravete folosit in mstile cosmetice si chiar simplu aplicat pe fat pe timpul verii in loc de crem, coaja de castravete contine dioxid de siliciu care are un efect bun asupra prului si unghiilor si atenueaz efectele imbtr=nirii. Datorit substantelor pe care le contin, cojile de castravete protejeaz ficatul si stomacul, ajut la normalizarea tractului intestinal, iar aplicate pe piele, local ajut la vindecarea locurilor afectate de detergenti. De asemenea au un efect deosebit pe tenurilor cu porii deschisi. Se pun pe obraz cojile curtate mai gros si se las 10-15 minute s actioneze apoi sunt indeprtate. Efectul imediat este de prospetine deoarece rehidrateaz tenul si inchide porii. Arsurile provocate de soare sunt bine combtute cu coji de castravete.

Cojile in care se dezvolt boabele de fasole, tecile, sunt foarte bine cnoscute in terapia popular.

Continutul de aminoacizi, substante minerale, vitamina C fac din ceaiul de teci un medicament recomandat in afectiuni cronice ale rinichilor si cilor urinare, mai ales in cazul diabeticilor.

Efectul ceaiului este acela c reduce cantitatea de zahr din s=nge, curt rinichii si organismul de toxine.

Ceaiul se prepar dintr-o lingur de teci uscate care se fierb 15 minute in 250 ml ap. Se beau dou cni pe zi.

Dup ce sunt decojite nucile verzi pentru dulceat, cojile vor fi pstrate in macerat preparat in vodc sau tuic de cas. Se pun intr-un borcan cojile si alcool c=t s le acopere, Se las maceratul 14 zile apoi se filtreaz. La ce este bun? In primul r=nd este bogat in iod si taninuri cu efecte antiinfectioase, depurative si stimulatoare a tiroidei. Tinctura mai este bun pentru frectii contra durerilor reumatice dar si in gut, administrat intern. Tot cojile uscate sunt o vopsea foarte bun pentru pr. Ceaiul de coji indeprteaz afectiunile gingivale folosit sub form de gargar.

Desi de obicei merele sunt m=ncate cu tot cu coaj, c=teodat acestea sunt curtate si cojile aruncate. Ins cojile de mere sunt adevrate comori: concentraz 50% din vitamina C din fructul intreg si apropae 90% mai multe componente anticancerigene dec=t pulpa. Se poate prepara ceai in cazul insomniilor: dou linguri de coji vor fi acoperite cu 200 ml ap fierbinte, ceai care se va bea seara cu dou ore inainte de culcare. Crampele la stomac pot fi indeprtate cu aceeasi infuzie, dar bute trei cni pe zi. In cazul bronsitelor si reumatismului maceratul din coji de mere uscate este un remediu benefic. Se usuc cojile si se batr in piu p=n se obtine praful apoi intr-un litru de ap se pun 10 linguri de pulbere care se las la macerat jumtate de zi. Se beau c=te trei cni pe zi. S nu uitm c din coji si cotoare se poate obtine un compot delicios si o peltea pemsur.

Sandu MARIN


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu