luni, 27 mai 2013

Fulgerul poate lovi de doua ori in acelasi loc?

Nu numai ca fulgerul poate lovi de doua ori în acelasi loc, dar pe Lacul Maracaibo, la gura Râului Catatumbo, din Nord-Vestul Venezuelei, acesta brazdeaza cerul aproape încontinuu aproximativ 200 de nopti (si zile) pe an.

Vechii locuitori yukpa credeau ca scânteierile de lumina albastra, roz si alba, cunoscute sub numele de fulgerul din Catatumbo, apareau când licuricii întâlneau vechile spirite. Timp de secole, marinarii au navigat la lumina descarcarilor stralucitoare, vizibile pâna la 160 km în largul marii. Fenomenul e „frumos ca niste artificii în miez de noapte“ – spune Ángel G. Muñoz, cercetator la Universitatea din Zulia, în Maracaibo.

Se crede ca metanul, un gaz netoxic ce se ridica din mlastini si din zacamintele de petrol din apropiere, joaca un rol-cheie în acest proces. Pentru motive înca neclare, furtunile s-au intensificat în ultimul deceniu. Fulgerele se declanseaza mai ales în interiorul norilor, dar trasnetele la nivelul solului sunt acum mai dese – si pot provoca pagube.

natgeo.ro


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu