miercuri, 29 mai 2013

Sarcină: ce exerciţii are voie să facă gravida?

În primul trimestru exerciþiile solicitante trebuie evitate de catre toate femeile însarcinate, deoarece pot provoca avortul.

Dr. Luminita Nechita, medic în cadrul Maternitatii „Elena Doamna“ - Iasi, educator pentru nastere, certificat „Lamaze“: „Gimnastica pentru gravide presupune efectuarea unor exerciþii fizice usoare si eficiente, fiind concentrata tot timpul pe respiratie, incluzând si exercitii pentru muschii planseului pelvin. Gimnastica se efectueaza la recomandarea cadrelor specializate, dupa ce a fost consultat medicul ginecolog care urmareste sarcina. Exista cursurile „Lamaze“, care se fac si la Iasi, cursuri la care gravidele interesate se pot înscrie pentru a învata nu numai care este gimnastica corecta în timpul sarcinii; la aceste cursuri viitoarele mamici pot afla tot ce doresc despre sarcina, nastere si perioada post-natala, inclusiv informatii despre îngrijirea nou-nascutului.

În primul trimestru exerciþiile solicitante trebuie evitate de catre toate femeile gravide, deoarece pot provoca avortul. Se executa exercitii pentru îmbunatatirea posturii, întarirea muschilor planseului pelvin, exercitii de respiratie si, cel mai important, exercitii de relaxare. Ele pot fi realizate în picioare, pe mingea speciala-Gymball sau pe salteaua de gimnastica. În al doilea trimestru se recomanda exercitii usoare, realizate pe mingea de gimnastica, la saltea, din sezând pe scaun. Aceste exercitii se bazeaza pe cele din primul trimestru de sarcina, sedinta de exercitii terminându-se cu etapa de relaxare. În ultimul trimestru exercitiile reprezinta un mare beneficiu, în special pentru a reduce edemele si pentru a corecta dezechilibrul postural determinat de greutatea în plus a sânilor si a copilului. Tehnicile de relaxare si de respiratie o învata pe femeia gravida sa-si cunoasca propriul corp, sa treaca de la starea de efort si tensiune la starea de relaxare totala. Pozitia în genunchi cu sprijin pe palme este buna pentru sarcina înaintata, atât pentru exercitii, cât si pentru relaxare, deoarece în aceasta pozitie greutatea copilului nu mai este sustinuta de coloana vertebrala. Pentru mamicile care nu au timp sa practice gimnastica, se recomanda mersul pe jos: de la 30 de minute pâna la o ora de mers pe jos, în fiecare zi“.


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu