vineri, 31 mai 2013

Patru lucruri mai puțin ştiute despre cele mai cunoscute sculpturi din România

1. Stiati ca Poarta Sarutului, Masa tacerii si Coloana Infinitului – celebrele sculpturi ale lui Brâncusi – îsi datoreaza existenta miscarii feministe din România?

Mai exact: la începutul secolului XX, miscarea de emancipare a femeii a prins avânt si pe plaiurile Mioritei. Iar una dintre cele mai active organizatii feministe a fost Liga Femeilor Gorjene, condusa de catre Arethia Tatarescu (sotia lui Gheorghe Tatarescu). Arethia este cea care l-a convins pe Brâncusi sa realizeze ansamblul monumental de la Târgu-Jiu, iar lucrarile au fost finantate, în întregime, de catre Liga Femeilor Gorjene.

2. Stiati ca Masa tacerii este inspirata dintr-o masa de piatra de pe timpul lui Stefan cel Mare?Masa cu pricina poate fi si astazi admirata în curtea bisericii din Patrauti (judetul Suceava). 3. Stiti care sunt adevaratele denumiri pe care Brâncusi le-a dat sculpturilor de la Târgu-Jiu?Masa tacerii – Masa apostolilor neamului;Coloana infinitului – Coloana sacrificiului infinit;Poarta sarutului – Monumentul Întregirii Neamului.4. Stiti ca fiecare sculptura din ansamblul de la Târgu-Jiu contine un mesaj ascuns?Coloana Infinitului (Coloana sacrificiului infinit) – numarul modulelor din care este alcatuita (16 la numar) reprezinta anul în care România a intrat în Primul Razboi Mondial;Masa tacerii (Masa apostolilor neamului) – este compusa din 12 scaune, reprezentând apostolii, în mijloc aflându-se Iisus Hristos;Poarta Sarutului (Monumentul Întregirii neamului) – este compusa din doi stâlpi, fiecare dintre ei fiind alcatuit din alti patru, uniti în partea de sus cu o grinda. Cei 8 stâlpi reprezinta cele 8 regiuni care se alipisera patriei mama, România, iar sarutul reprezinta unirea.

Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu