vineri, 31 mai 2013

Ce spunea Socrate despre alimentaţia sănătoasă, acum 2500 de ani

Daca ne întoarcem în istorie, vom observa ca în urma cu aproape 2500 de ani, Platon a redat un dialog între doua personaje, Socrate si Glaucon, în care surprinde o discutie despre alimentatia potrivita pentru viitorul oraselor lor.

Socrate spune ca alimentatia ar trebui sa fie cât mai simpla, iar cetatenii oraselor ar trebui sa consume în principal orz, grâu, la care sa se adauge când si când sare, lactate, legume, masline, "mâncare de la tara, varza fiarta cu ceapa", iar ca desert "smochine si fructe".

Socrate spune: "În acest fel, petrecându-si zilele în liniste si o stare de sanatate buna, ei vor trai dupa toate probabilitatile pâna la o vârsta înaintata…".

Glaucon îi raspunde ca o asemenea alimentatie ar fi potrivita "pentru porci"si ca cetatenii ar trebui sa traiasca „ într-un mod civilizat”. El continua: “Ei ar trebui sa stea culcati pe divan… si sa-si primeasca mâncarea si desertul conform alimentatiei moderne”.  Cu alte cuvinte, cetatenii ar trebui sa-si permita luxul de a consuma carne.

Socrate îi da replica: "Daca vrei sa ai parte de un oras ai carui locuitori sa sufere de inflamatii…. În plus, am avea nevoie de un numar mare de animale, pentru cei care vor dori sa le manânce, nu-i asa?"

Galucon îi raspunde: “Desigur.” Socrate continua: “În aceste conditii, nu crezi ca vom avea nevoie de mai multi oameni priceputi la medicina, daca vom adopta acest regim, si nu celalalt?” Glaucon nu poate tagadui: “Asa este”. Socrate continua si spune ca „acest oras obisnuit sa traiasca în lux va duce lipsa de terenuri din cauza nevoii de suprafete tot mai mari, necesare pentru cresterea  animalelor pentru hrana. Aceasta lipsa îi va determina sa ia pamânt de la altii, ceea ce ar putea genera violenta si razboi, si implicit o mai mare nevoie de justitie”.

Mai mult spune Socrate: “Când haosul  si bolile abunda într-un oras, nu sunt salile de judecata si cele de vindecare deschise?, si nu ajung Legea si Stiinta Medicala sa capete o importanta excesiva, în conditiile în care un numar din ce în ce mai mare de oameni se consacra cu zel acestor profesii?”.

Citeste mai mult pe glasuliubirii.ro.


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu