miercuri, 29 mai 2013

Migrenele, o durere de cap in plus si pentru cercetatori

Durerile de cap, care afecteaza jumatate din populatia adulta a planetei, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, au efecte dezastruoase asupra vietii de zi cu zi: lipsa concentrarii la locul de munca, izolarea de prieteni sau deteriorarea relatiilor sexuale.

Daca pâna în prezent se credea ca migrenele sunt provocate de dilatarea vaselor de sânge din interiorul craniului, o noua cercetare publicata în revista Lancet Neurology sugereaza ca durerea de cap ar putea fi cauzata de hiperactivitatea receptorilor de durere din celulele cerebrale.

Mai mult decât atât, exista deja câteva tratamente în curs de dezvoltare care vor actiona la nivelul semnalului durerii. Este nevoie însa de mai multe studii pentru a confirma faptul ca aceasta dereglare a mecanismului de semnalizare a durerii din celule este raspunzatoare de migrene.

“Foarte multi pacienti nu raspund la medicamentele existente”, a comentat Dr. Messoud Ashina, medic la Universitatea din Copenhaga si coautor al acestui studiu. “Deci avem nevoie de tratamente mai bune si de noi medicamente”, a mai adaugat el.

Cea mai folosita clasa de medicamente pentru migrene este cea bazata pe triptamina, medicamente care ar trebui sa potoleasca durerea prin contractarea vaselor de sânge din creier. Însa o serie de studii a demonstrat ca doar aproximativ 30% dintre pacienti nu mai acuza nicio durere la 2 ore dupa ce au luat un astfel de medicament.

În aceste conditii, unii oameni de stiinta au început sa se întrebe daca nu cumva cauza durerii asociate migrenelor nu este alta. Ei s-au oprit asupra neuronilor senzitivi din creier.

Pentru a studiu evolutia migrenelor în timp real, Ashina si colegii sai au examinat 19 femei care acuzau astfel de stari. Folosind o tehnica denumita angiografie cu rezonanta magnetica, cercetatorii au masurat fluxul de sânge din creierul femeilor si au descoperit ca doar câteva vase de sânge din interiorul creierului erau foarte modest dilatate.

Apoi ei le-au oferit pacientelor un medicament pe baza de triptamina, iar nivelul mediu de durere resimtit de paciente a scazut foarte mult. Însa aceste medicamente au contractat doar vasele de sânge de la suprafata creierului, nu si vasele ce s-au dilatat usor în timpul migrenei. Aceasta observatie indica faptul ca medicamentele pe baza de triptamina stopeaza durerea migrenelor prin alt mecanism, nu prin contractarea vaselor de sânge dilatate.

“Noi credem ca semnalele dureroase provin de la neuroni iar dilatarea modesta a vaselor de sânge pe care am observat-o ar putea fi un fel de consecinta a activarii acestor neuroni”, a mai sustinut Dr. Ashina. doctorulzilei.ro


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu