vineri, 31 mai 2013

Reteta lui Costachel cu recomandarea Paharnicului

Nu pot sa spun despre aceste canapele de foie gras cu mere decat ca reprezinta un aperitiv cald tare simplu de facut si extrem de elegant. Adica numai bun de pus in fata unor musafiri stransi in jurul unei mese festive, indiferent cat de mofturosi ar fi dumnealor. Le veti inchide gura cat ati clipi, iar faima dumneavoastra de gazda extraordinara va creste exponential. Si asta cu pretul a maximum 15 minute de munca.

Ce va trebuie?

Cam 1/2 bagheta (ma refer la painea frantuzeasca, bien sûr), 250 g foie gras proaspat, 2 mere renete (alea galbene cu coaja urata, dar care-s perfecte pentru gatit), vreo 20 g unt, putin otet balsamic, nitica zeama de lamaie, piper boabe.

Mai intai, puneti foie gras-ul cateva minute la congelator, sa se intareasca un pic. Il veti putea taia felii mult mult mai frumoase apoi. Si retineti tertipul, ca e valabil si pentru piept de pui, de pilda.

Curatati merele, taiati-le felii, ungeti-le cu zeama de lamaie, sa nu se oxideze. Taiati si painea, felii de-un deget, pastrati-le pe cele mai frumoase 8.

Incingeti untul intr-o tigaie antiaderenta, caliti feliile de mere, pe ambele parti. Cand incep sa se inmoaie, sunt gata. Dati-le deoparte si tineti-le la cald.

Taiati ficatul in 8 felii cat mai frumoase. Incingeti din nou tigaia, puneti transele de foie gras si caliti-le la foc viu, cam 1 minut pe fiecare parte. Stropiti cu otetul balsamic si inchideti focul.

Prajiti feliile de paine, puneti pe fiecare cate o felie de foie gras, deasupra marul, rasniti ceva piper si serviti imediat. (Costachel - http://costachel.ro)

Vinul de azi este fara indoiala o mica bijuterie dar si o premiera pentru crama stirbey, un producator care ne-a obisnuit, de mai bine de zece ani, doar cu vinuri seci. Aceasta Tamaioasa Romaneasca dulce seamana cu un eiswein: are o concentratie mica de alcool, mult zahar si note aromatice intense. Culoarea vinului este galbena cu irizatii de chihlimbar iar nasul este foarte expresiv, cu arome de petale de trandafir, tamaie si soc. Gustul este dulce cu tuse citrice, corpul vinului e suplu si elegant iar aciditatea sustine perfect zaharul rezidual. Notele predominante sunt cele de miere de albine, mere coapte si fructe confiate. Orice desert ar fi onorat sa stea alaturi de un asemenea vin iar foie gras-ul propus de Costachel nu face exceptie. (Paharnicul - http://paharnicul.winespot.ro)


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu