miercuri, 29 mai 2013

Cum să calmezi un bebeluş care plânge? Specialiştii recomandă o metodă testată ştiinţific

Un studiu efectuat recent în Japonia a confirmat un lucru pe care multe mame îl stiu instinctiv: când plimbi în brate un bebelus agitat, acesta, de obicei, se relaxeaza si se calmeaza. Simpla tinere în brate, când mama sta pe loc, nu are acelasi efect, spun cercetatorii.

Oamenii de stiinta au observat ca, atunci când copiii agitati erau plimbati în brate, ritmul batailor cardiace scadea, indicând faptul ca bebelusii se simteau mai linistiti; în cele mai multe cazuri, copiii deveneau evident mai relaxati si încetau sa mai plânga sau sa scânceasca.

Studiul a fost condus de dr. Kumi Kuroda, care cerceteaza comportamentul social la Institutul RIKEN pentru Studiul Creierului, din Saitama, Japonia, iar rezutatele au fost publicate în jurnalul Current Biology.

În cadrul unui studiu restrâns, specialistii au analizat fenomenul atât la oameni, cât si la soareci, remarcând similaritati izbitoare în comportamentul celor doua specii.

Cercetatorii au monitorizat reactiile a 12 copii cu vârste cuprinse între 1 luna si 6 luni, încercând sa descopere care este pentru mame cel mai eficient mod de a calma un bebelus care plânge, în 30 de secunde - simpla tinere în brate sau plimbarea lui?

Copilasii care erau plimbati în brate s-au dovedit cei mai relaxati si linistiti, comparativ cu copiii ale caror mame îi tineau în brate, stând pe scaun.

Cînd mama se ridica si începea sa mearga tinând copilul în brate, oamenii de stiinta observau imediat schimbari în comportamentul acestuia.

Rezultatele s-au mentinut chiar dupa ce autorii studiului au luat în considerare si alti factori, precum vârsta si sexul copilului, vârsta mamei si viteza cu care mergea aceasta.

Dr. Kuroda s-a declarat surprinsa de amploarea efectului de calmare al plimbatului în brate. În experimente de observare pe soareci si pe oameni, a fost uimita sa constate cât de repede scadea ritmul cardiac  al puiului/copilului, dupa ce mama începea sa mearga (Femelele de soarece îsi muta puii  dintr-un loc în altul apucându-i, cu gura, de ceafa.)

Cercetarile arata ca plimbatul în brate poate avea efecte mai puternice de calmare a bebelusilor, comparativ cu alte tipuri de miscari ritmice, precum leganatul.

Atunci când cauza care a determinat plansul sugarului persista, acesta poate începe sa plânga din nou îndata ce plimbatul înceteaza. 

De aceea dr. Kuroda recomanda parintilor sa încerce sa plimbe copilasul, acest lucru putând sa-i ajute sa descopere cauza plânsului. Chiar daca plimbatul nu opreste complet plânsul bebelusului,  macar îi poate împiedica pe parinti sa ajunga sa se simta foarte frustrati si neputinciosi în fata unui bebelus care plânge.

Descoperirile contrazic o tehnica popularizata recent de multi pediatri si parinti si care recomanda ca bebelusii sa fie lasati sa plânga, ca un mijloc de a-i învata sa adoarma singuri, fara prezenta parintilor. Dar nu toti copiii raspund bine la aceasta metoda.

Dr. Kuroda afirma ca linistirea bebelusilor ca urmare a atentiei primite din parte mamei, ca si plânsul atunci când sunt lasati singuri, sunt elemente ale mecanismelor de supravietuire a sugarului. Aceste comportamente s-au fixat prin evolutie, timp de milioane de ani. „Modificarea acestor reactii ar fi posibila, dat fiind faptul ca bebelusii sunt flexibili, dar acest lucru ia timp”, spune dr. Kuroda. 

Sursa: descopera:ro

Desi studiul a urmarit efectul calmant al plimbarii în brate de catre mama, specialista spune ca efectul nu este legat în mod specific de mama, copilul putând fi plimbat în brate, cu rezultate asemanatoare, de orice alta persoana care se ocupa de îngrijirea lui. Efectul a fost observat, în cadrul studiului, si în cazul plimbarii de catre tata, bunica si chiar persoane de sex feminin necunoscute, când aceste persoane au plimbat bebelusi mai mici de 2 luni.


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu