luni, 27 mai 2013

Din nou, atracţia gravitaţională

Si 19 martie conteaza în calendarul muzicii: la aceasta data s-au nascut: 1) în 1930, saxofonistul, trompetistul si violonistul adept al stilului de jazz free (mai greu digerabil pentru unii, ce-i drept) Ornette Coleman.

si 2) 23 de ani mai târziu, bassistul Billy Sheehan, posesorul unui CV invidiat de multi: a evoluat împreuna cu David Lee Roth (solistul de la Van Halen) pe doua albume solo ale acestuia (Eat 'Em and Smile si Skyscraper), cu Mr. Big, alaturi de Paul Gilbert (1989-2011), cu Steve Vai etc. 

Aceeasi zi e si trista pentru fanii hard 'n' heavy: pe 19 martie 1982 a murit într-un stupid accident de avion Randy Rhoads, fostul chitarist solo de la Quiet Riot si de la trupa lui Ozzy Osbourne. Am pomenit, vag, despre el, saptamâna trecuta, când am scris despre alte accidente aviatice care au lasat lumea muzicala mai goala.

Randy a urcat în aparatul Beechcraft Bonanza pilotat de Andy Aycock (soferul de turneu al trupei) alaturi de Rachel Youngblood, cea care se ocupa de coafurile, machiajul si costumele de scena ale muzicienilor: desi se temea sa zboare, a fost bucuros ca poate face fotografii aeriene. Pilotul a încercat o gluma nefericita, sa treaca aproape de autobuzul în care dormeau membrii trupei si sa-i trezeasca: a izbutit de câteva ori, pâna când aripa a atins caroseria, iar aparatul s-a izbit de o casa. A urmat un incendiu; victimele au fost identificate dupa fisele dentare...Critica muzicala considera ca Randy Rhoads, în ciuda carierei scurte, a influentat multi chitaristi, de la Yngwie Malmsteen, John Petrucci, Steve Vai si Paul Gilbert, la Jake E. Lee si Zakk Wylde - cei doi care i-au urmat, cronologic, în trupa...Un scurt documentar despre moartea lui Randy si câteva clipuri; auditie placuta! Tot pe 19 martie, dar în 2009, a murit si Ion Dolanescu, rapsod popular si deputat populist. Nu ne pricepem la muzica populara, nici la politica populista, deci nu ne bagam. Bagam doar un clip:

Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu