vineri, 24 mai 2013

Farmacia din coaja fructelor şi legumelor (III)

Se stie înca din antichitate ca cea mai valoroasa parte, din fructe si legume este coaja acestora. În coaja se gasesc nutrienti extrem de valorosi, antioxidanti, fibre vegetale si este chiar mai hranitoare câteodata decât fructul în sine. Din pacate, cei mai multi dintre noi aruncam la gunoi coaja fructelor si legumelor pentru ca ni se par ca nu sunt gustoase.

Continuam si azi cu un nou set de coji sau seminte, de fructe exotice sau autohtone, care sunt folositoare atât în gospodarie cât si ca cosmetice sau medicamente naturale.Zeama strugurilor se stie ca este foarte buna pentru refacerea tesuturilor pielii. Însa si coaja boabelor de struguri ofera elasticitate pielii. Daca sunt aplicate pe obraz acestea combat ridurile deoarece contin substante care sunt benefice epidermei. Alte substante din coaja strugurilor au grija de sanatatea inimii, întaresc sistemul imunitar si reduc grasimile din sânge. Din semintele de struguri se extrage un ulei regenerator pentru ficat si foarte benefic pentru piele.Decoctul din coji de banane este un remediu contra mahmurelii. Se ia o coaja de banana si se fierbe timp de 10 minute într-un litru de apa. Ultimele descoperiri au aratat ca extractul din coaja bananelor este bun contra depresiei.Desi plina de puf pielita fructelor de kiwi este foarte bogata în antioxidanti, având un continut de trei ori mai mare decât pulpa fructului. Acest lucru confera fructului, inclusiv pielitelor, proprietati anticancerigene, antialergice si antiinflamatoare.Continutul bogat de vitamina A si potasiu din coaja piersicilor, ajuta la hidratarea si revitalizarea pielii. De asemenea coaja piersicilor ajuta sistemul imunitar, are proprietati detoxifiante reducând riscul aparitiei bolilor de inima, artrita sau cancer. Coaja de papaya este si ea bogata în vitamina A si papaina care are efecte benefice asupra pielii crapate de pe calcâie.

Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu