joi, 23 mai 2013

Rețeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului

Un fel de suma a mâncarurilor cu orez pre-pascale, acest pilaf de urzici cu ciuperci e, totusi, destul de greu de bagat la capitolul „variante” ale vreunei alte preparatii. În plus, pare predestinat sa înlature prejudecata conforma careia n-ai cum sa te saturi din mâncaruri de post. E greu sa te opresti din mâncat odata ce-ai apucat sa-l gusti, iar dupa el nici ca-ti mai trebuie altceva.
Pentru demonstratie, pregatiti dumneavoastra 300 g urzici, 500 g ciuperci, 1-2 morcovi, 3 cani de orez, 1 ceapa uscata, 2 legaturi de ceapa verde, 1 legatura de usturoi verde (sau poate una de leurda), marar si patrunjel, ulei, sare si piper.
Mai întâi urzicile: bine de tot spalate, oparite 2-3 minute în apa cu sare si puse la scurs (dar pastrati 6 cani din apa în care au fiert).
Pâna se racoresc, spalati si taiati restul ingredientelor si puneti-le la calit, în ulei: mai întâi ceapa uscata si morcovul, apoi ciupercile. Când a scazut de tot zeama lasata de ele, adaugati ceapa verde, usturoiul si urzicile, amestecati de vreo câteva ori, sa-si prinda putin gust de prajeala, turnati orezul, înca 2-3 minute de amestecare si, în fine, stingeti cu zeama în care ati oparit urzicile.
Sarati, piperati si puneti capacul. Dupa vreo 5 minute adaugati si verdeata tocata, acoperiti la loc si, dupa alte 5 minute, stingeti focul, pentru ca orezul sa se umfle linistit în aburii lui si sa nu se terciuiasca (capacul ramâne pus, fireste!).
La cuptor, descoperit, desigur ca si acest pilaf de urzici cu ciuperci o sa fie si mai gustos (e regula generala), numai ca atunci o sa va trebuiasca vreo 7-8 cani de lichid (depinde si de diametrul vasului, adica de viteza de evaporare). (Costachel - http://costachel.ro)

Soiul Friulano, originar din regiunea Collio din nord-estul Italiei, este o ruda mai putin cunoscuta a Sauvignon Blanc-ului. Vinul obtinut din acest soi este însa unul absolut memorabil. Culoarea este galbena aurie, stralucitoare. Nasul debuteaza cu flori de salcâm si soc plus ceva note de vanilie. Vinul are o aciditate moderata si un corp subtire dar elegant. Gustul este predominant centrat pe caise, cirese albe si alune crude. Postgustul citric, cu note putin dulcege, ofera un final ierbos cu subtile insertii amarui. Un vin care se potriveste de minune cu pilaful de post propus de Costachel. (Paharnicul - http://paharnicul.winespot.ro)


Articolul original

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu